Terug naar overzicht


Lezingen
‘Dames, joffers en meiden’
Jaap Nijstad, kunsthistoricus
Woensdag 6, 13, 20 en 27 november 2024 - 19:30 uur

Een podium voor vrouwen in de kunst.
Enkele vrouwen behoren langzaam maar zeker tot de vertrouwde namen in onze kunstgeschiedenis. Meer dan terecht, weten we inmiddels maar toch is er nog steeds een inhaalslag te maken. De namen van Judith Leyster, Camille Claudel en Paula Modersohn-Becker zijn ons vertrouwd geworden en in de eigentijdse kunst is de achterstand in bekendheid minder schrijnend geworden. Wanneer we verder terugkijken dan de afgelopen 50 jaar blijkt al snel hoe selectief masculien de kunst- en cultuurgeschiedenis is geweest en nog steeds is.
In een viertal lezingen gaan we, naast de al bekende kunstenaars, kijken naar ‘vergeten’ vrouwen die zonder meer een podium verdienen. We kijken naar de context, ook met een kritische blik, en besteden niet alleen aandacht aan de schilders. Architectuur, beeldhouwkunst en design komen eveneens aan bod. In het vierde verhaal is er ook aandacht voor de fotografie waarmee we een brug slaan naar de volgende serie lezingen in 2025.

6 november:
IN DEN BEGINNE… Over de vrouwelijke pioniers uit de 16de en 17de eeuw. Van Sofonisba Anguissola en Clara Peeters naar Judith Leyster en Artemisia Gentileschi.

13 november:
VAN EEN VROUWELIJKE- NAAR EEN FRANSE REVOLUTIE
Van Elisabeth Vigée-Le Brun en Angelika Kauffmann naar de vrouwelijke impressionisten zoals Mary Cassatt en Berthe Morisot.

20 november:
EMANCIPATIE, EINDELIJK!
Vrouwen op alle fronten. Schilderkunst, grafiek, beeldhouwkunst, vormgeving en architectuur. Van de schilderende Amsterdamse joffers naar architecte Francine Houben.

27 november:
GELIJKE KANSEN
De opkomst van de fotografie maakt een einde aan de vrijwel vanzelfsprekende mannelijke dominantie in de kunst. Van de portretten van Julia Margaret Cameron naar de oorlogsfoto’s van Margaret Bourke-White en de strandportretten van Rineke Dijkstra

Foto: Marie-Victoire Lemoine: The interior of an atelier of a woman painter

Jaap Nijstad groeide op in een familie van antiquairs en studeerde zelf kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was enkele jaren werkzaam als research-consultant voor veilinghuis Christie’s in Londen en was collectiebeheerder in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Hij was 25 jaar als docent verbonden aan de Wackers Academie en een vergelijkbare periode actief als gastcurator voor het beeldhouwerscollectief ABK.
Jaap Nijstad publiceert met enige regelmaat over een heel divers scala aan kunst- en cultuurhistorische onderwerpen. Samen met zijn vrouw Jopie geeft hij via het bedrijf ‘Nijstad & Beumkes’ vorm en inhoud aan tal van activiteiten die vrijwel altijd iets met beeldende kunst te maken hebben.

INSCHRIJVEN
Inschrijven kan via de website: www.synagogeborculo.nl

Datum20 november 2024
Tijd19.30 uur
BijzonderhedenEen podium voor vrouwen in de kunst.
 
Locatiesynagoge
BezoekadresWeverstraat Borculo
Websitewww.synagogeborculo.nl